skip to Main Content

El projecte Gàvius, present a congressos i fires d’innovació nacionals i internacionals

Des de l’aprovació del projecte per part de la Unió Europea, aquest s’ha donat a conèixer en diferents esdeveniments com a exemple d’innovació tecnològica i de l’administració. Gàvius és un exemple de què la intel·ligència artificial i el Big Data poden tenir aplicacions efectives per a la ciutadania i ajudar a aconseguir uns ajuntaments proactius en diversos àmbits.

L’agost de 2019, el programa europeu Urban Innovative Actions (UIA) va concedir al projecte Gàvius el finançament necessari per crear un assistent virtual, que permetrà a la ciutadania conèixer i tramitar els ajuts socials. El projecte va ser un dels 20 seleccionats d’entre 175 propostes, presentades per 23 estats membres. A més a més Gavà, juntament amb l’Ajuntament de Getafe, van ser els dos únics consistoris de l’estat espanyol en rebre aquesta subvenció.

La presentació oficial de Gàvius es va fer uns mesos més tard, el 15 de novembre de 2019, però abans el projecte ja va ser mostrat al Congrés de Govern Digital que es va celebrar al setembre del mateix any. Aquest és un fòrum de debat de referència a Catalunya dins l’àmbit de l’administració digital, i en ell es donen a conèixer experiències innovadores que donin resposta a les diferents necessitats de la ciutadania. Les diferents iniciatives presentades, entre elles Gàvius, es van centrar en la innovació, els serveis mòbils personalitzats, el talent digital, la cocreació o la protecció de dades. La principal responsable de Gàvius, Isabel Arnet, va explicar als assistents els inicis del projecte, els seus objectius, la metodologia que es farà servir, les fases d’implementació i el finançament.  

En el mateix sentit es va expressar l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, a l’Smart City Expo World Congress, celebrat a Fira de Barcelona del 19 al 21 de novembre de 2019. Ho va fer a l’estand que la Diputació tenia en aquest esdeveniment, el principal a nivell internacional sobre ciutats intel·ligents. En la seva presentació Sánchez ha volgut destacar que la intenció amb Gàvius és “fer servir la intel·ligència artificial per identificar al ciutadà o ciutadana i, així, tenir informació sobre la seva situació com a usuari de serveis socials. A partir d’aquí podem fer una discriminació d’aquells ajuts que necessiti cadascú”. L’alcaldessa tampoc va deixar passar l’oportunitat de manifestar el seu “orgull pel repte que ha suposat tot el procés de definició i per haver estat reconeguts”, en referència al finançament obtingut del fons FEDER de la Unió Europea. Per últim, Raquel Sánchez va assegurar que l’ambició del consistori gavanenc i de la resta de socis del projecte és que això es pugui replicar tant a la resta de serveis municipals com a d’altres ciutats europees.

A principis de desembre de 2019, Gàvius va ser mostrat a un altre esdeveniment destacat, la XVIII Jornada Anual del Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials, organitzada per la Diputació de Barcelona. En ella va haver una ponència central sobre els reptes i oportunitats en el camp dels serveis socials, una altra sobre el Cercle de Comparació i una taula rodona sobre palanques per al canvi en els serveis socials. És en aquesta darrera part del programa on va intervenir Isabel Arnet, presentant novament Gàvius com una eina innovadora per posar la intel·ligència artificial al servei de la ciutadania i convertir l’administració local en un ens proactiu. El projecte Gàvius també ha estat explicat en ambients més informals, com la trobada entre la Diputació de Barcelona i l’Associació Sueca d’Autoritats Locals, aquest mateix mes de febrer.

Back To Top
X