skip to Main Content

Neix Gàvius, un projecte innovador al servei de la ciutadania que aplica la intel·ligència artificial

  • La iniciativa europea Urban Innovative Actions (UIA) ha atorgat la subvenció per tirar endavant aquest projecte, que consisteix en un assistent virtual per conèixer i tramitar els ajuts socials des del mòbil.
  • Gàvius compta amb vuit socis, liderats per l’Ajuntament de Gavà i procedents dels àmbits d’administració local, universitat i recerca, empresa privada i societat civil.
  • L’objectiu és assolir una administració més proactiva que faciliti les gestions de la ciutadania. La prova pilot es desenvoluparà a Gavà i Mataró en el darrer trimestre de 2021.

Aquest 15 de novembre s’ha presentat a Gavà el projecte Gàvius, un pla innovador per crear un assistent virtual de l’administració. A través d’un aplicatiu mòbil i, amb l´ús de la intel·ligència artificial, es comunicarà als ciutadans i ciutadanes els ajuts socials que tenen al seu abast. També podran tramitar-los i percebre’ls de manera còmoda, ràpida i senzilla: s’identificaran a través d’un sistema segur i podran sol·licitar i gestionar els ajuts al moment. El personal tècnic encarregat de la gestió i concessió de les ajudes també tindrà el seu propi assistent virtual, així com els gestors del pressupost municipal, que les podran repartir de manera més efectiva.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha manifestat la seva satisfacció per poder liderar aquest projecte, tot afirmant que “tenim un repte molt important al davant, amb un objectiu molt clar: facilitar la vida als ciutadans i ciutadanes”. Sánchez ha afegit que “tenim una visió molt ambiciosa d’allò que podem aportar des de l’Ajuntament. Som una ciutat mitjana però capaç de crear i liderar projectes que poden suposar una innovació important en la relació que,com administració, hem de tenir amb la ciutadania”.

Aquest projecte neix de la voluntat dels ajuntaments de Gavà i Mataró de fer un pas endavant per esdevenir una administració proactiva, a través de les noves tecnologies i la gestió de les dades del Big Data. Amb Gàvius s’aposta per ser una administració més intel·ligent, sempre orientada a la ciutadania, moderna, accessible i adaptada a la transformació digital. A la societat actual la tecnologia és un factor imprescindible a l’hora d’abordar els reptes socials i repensar la gestió pública. En aquest sentit Raquel Sánchez ha afirmat que “en un món globalitzat i digitalitzat, des de l’administració pública hem d’aprofitar les oportunitats que se’ns presenten per establir una relació amb el ciutadà que sigui més propera, de més qualitat, més còmoda i que ens permeti prestar un millor servei”.

En un primer moment, el nou assistent virtual s’aplicarà al camp dels Serveis Socials. Sánchez ha explicat que “tenim un repte al davant, situar el centre del projecte en les persones que tenen més necessitats i a partir d’aquí aplicar aquest model de relació i prestació de serveis als ciutadans en altres usos que permetin millorar la relació de l’administració amb la ciutadania”.

Gàvius requereix una inversió de 5,3 milions d’euros, dels quals el fons europeu del programa Urban Innovative Actions (UIA) finançarà el 80% amb una ajuda de 4,2 milions. La resta anirà a càrrec dels socis del projecte, que s’ha treballat amb representants de l’anomenada “quàdruple hèlix” (empresa, administració, ciutadania i recerca). Cadascun d’aquests sectors aporta la seva visió: el món de l’empresa la de la transició digital que ha d’afrontar l’administració pública i l’anàlisi del repte legislatiu en relació a la protecció de dades; la recerca universitària i centres d’investigació se centren en l’aplicació de la intel·ligència artificial i els límits legals; la societat civil treballarà per tenir un aplicatiu usable, amb contingut ètic i que preservi la identitat digital; i l’administració pública s’encarrega d’implementar el projecte a les ciutats de Gavà i de Mataró, estudiant com extrapolar-lo a d’altres municipis europeus.

Precisament, Raquel Sánchez ha volgut remarcar aquesta col·laboració: “el projecte Gàvius requereix molt de coneixement, recursos econòmics, tècnics i humans que són aportats pels diferents partners. Sense ells no seria possible tirar-lo endavant donat que, com administració pública, no disposem dels recursos necessaris”.

De la seva banda, l’alcalde de Mataró, David Bote, ha parlat dels tres conceptes que representa Gàvius com són democràcia, metròpoli i lluita contra la desigualtat. “Democràcia perquè una tecnologia incipient com és la intel·ligència artificial s’apropa directament a la vida dels ciutadans a través de les polítiques socials. Un fet que contribuirà a combatre les desigualtats i ser més eficients millorant els serveis socials de les administracions públiques. I metròpoli perquè a cada ciutat tenim la nostra història però compartim un territori i molts reptes que poden ser abordats de forma conjunta per trobar solucions, col·laborar per arribar molt més lluny”.

La directora gerent del Consorci Administració Oberta de Catalunya, Marga Bonmatí, ha parlat de la funció de la seva entitat tot explicant que “la nostra tasca és promoure la transformació digital de totes les administracions públiques i promoure tots aquells serveis orientats a la ciutadania. És precisament en aquest àmbit que podem aportar el nostre coneixement i podem traslladar l’experiència a altres municipis”.

L’acte de presentació ha comptat amb la presència d’altres representants que formen part del projecte com són Xavi Farrés de l’empresa XNet, José M. Yúfera de la Universitat Politècnica de Catalunya, Anna Font en representació del Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE) i, per part de les empreses GFI i EY, Felip Prieto i Francisco Javier Ferre respectivament. Tots els representants del partenariat han coincidit en manifestar els avantatges que representarà el projecte Gàvius en la relació entre l’administració i la ciutadania i les possibilitats d’exportar el seu resultat.

Back To Top
X