skip to Main Content

Gàvius passa el testatge de la ciutadania amb 5 proves pilot de l’assistent virtual

  • Durant un mes s’han organitzat sessions adreçades a diferents col·lectius i edats amb l’objectiu de validar l’aplicatiu.
  • Les propostes i suggeriments dels participants es tindran en compte per millorar les diferents pantalles de Gàvius.

L’aplicatiu Gàvius ja ha passat el filtre dels gavanencs i gavanenques. Durant el mes d’octubre, 62 persones han pogut provar l’assistent virtual i donar el seu parer sobre la seva usabilitat. Els suggeriments més habituals han estat sobre com fer els textos més entenedors, sobre incorporar elements gràfics per fer la navegació més senzilla i sobre quin tipus d’informació els agradaria trobar en aquest assistent.

Les proves pilot es van dividir per grups d’edat. La primera es va fer amb gent gran, a la segona vam recollir les opinions dels beneficiaris de serveis socials, la tercera va anar dirigida a la ciutadania en general i a l’última els protagonistes van ser els joves. Totes elles van tenir la mateixa dinàmica: es va fer una presentació de l’activitat, es va demanar als assistents que realitzessin diferents accions de navegació, es van resoldre dubtes i es van escoltar suggeriments i finalment van haver d’emplenar un qüestionari per valorar la prova pilot des de diferents vessants.

1ª SESSIÓ: GENT GRAN. GRUP DE 10 PERSONES

És el grup que més dubtes va plantejar, en gran part, perquè tenen un coneixement tecnològic més limitat. En aquest sentit, molts participants van trobar problemes per “llegir” les icones i per arribar al menú o a la pàgina principal. Es va crear confusió amb els títols escollits per certes ajudes i no sabien molt bé com continuar endavant amb el simulador, sobretot per qüestions de disseny de la pàgina i dels botons per avançar. Els textos, en canvi, els van semblar entenedors i la navegació senzilla en el seu conjunt. El 70%, però, va necessitar ajuda dels tècnics i formadors presents.

VALORACIÓ MITJANA

 FÀCILNORMALDIFÍCIL
TEXTOSX  
DISSENY X 
NAVEGACIÓX  

2ª SESSIÓ: BENEFICIARIS SERVEIS SOCIALS. GRUP DE 10 PERSONES

El coneixement tecnològic era una mica més elevat en aquesta sessió. Els assistents es van interessar fins i tot pels mecanismes d’identificació digital que es demanaran per accedir a Gàvius. Les principals dificultats que es van trobar tenien a veure amb la claredat dels textos: tots els ajuts han de poder trobar-se sota el mateix concepte en les diferents pantalles i demanen subcategories d’ajuts. Tampoc veien clarament a on canviar d’idioma, i la majoria accedeixen a la informació tirant cap enrere amb les fletxes i no acudint al menú. En general, però, la seva valoració va ser positiva i van trobar que l’assistent era de fàcil navegació i molt útil pels ciutadans i ciutadanes.

VALORACIÓ MITJANA

 FÀCILNORMALDIFÍCIL
TEXTOS X 
DISSENYX  
NAVEGACIÓX  

3ª I 4ª SESSIÓ: CIUTADANIA EN GENERAL. 2 GRUPS DE 12 PERSONES CADASCUN

Aquestes sessions van comptar amb la presència de l’alcaldessa Gemma Badia. Va agraïr als assistents la seva participació i els va encoratjar a ser sincers i compartir totes les seves valoracions. La navegació en aquestes proves va ser molt ràpida i fluida. Es van trobar amb pocs inconvenients i van valorar que l’eina era senzilla, àgil i còmoda. Les seves valoracions van ser més aviat propostes de millora pensant en facilitar el seu ús el màxim possible a tota la població. Van suggerir augmentar la mida de la lletra i que el canvi d’idioma es pogués buscar sota el concepte idioma o la icona d’una bandera i no buscant les inicials de l’idioma amb el qual estàs navegant (CAT, ESP). També que el llistat d’ajuts estigui per ordre alfabètic, que el buscador et mostri el text predictiu o que la paraula clau sigui més fàcil de trobar i que, quan en un camp hi ha un error, et digui per què està incorrecte, entre altres qüestions.

VALORACIÓ MITJANA

 FÀCILNORMALDIFÍCIL
TEXTOSX  
DISSENYX  
NAVEGACIÓX  

5ª SESSIÓ: GENT JOVE

Aquesta va ser la sessió més ràpida de totes. Joves d’entre 18 i 28 anys van provar l’eina i no van tenir cap problema en termes de navegació, gràcies al seu alt coneixement tecnològic. L’únic inconvenient va ser trobar com canviar l’idioma, exactament igual que en les sessions anteriors. En aquesta ocasió, el més complicat per ells va ser la comprensió d’alguns textos, ja que van considerar que és una eina útil per gent més adulta.

VALORACIÓ MITJANA

 FÀCILNORMALDIFÍCIL
TEXTOS X 
DISSENYX  
NAVEGACIÓX  

Amb totes aquestes opinions, podrem extreure conclusions finals per millorar Gàvius, de cara a la seva presentació definitiva. Una altra de les finalitats d’aquestes sessions, i d’altres que s’han fet i es faran durant el projecte, és que la mateixa ciutadania pugui participar activament del procés de creació de l’eina. Una eina que ha de facilitar la vida de tota la població a l’hora de fer gestions amb l’administració.

Back To Top
X