skip to Main Content
Presentacio Proces Cocreació Gavius

Es presenta a Mataró el procés de cocreació de Gàvius

  • El projecte europeu Gàvius, per crear un assistent virtual per conèixer i tramitar els ajuts socials des del mòbil, avança amb el treball dels vuit socis implicats.
  • Ara és el moment d’incloure la ciutadania en el procés de cocreació d’aquesta aplicació mòbil, que es vehicularà a través de les plataformes “Gavà participa, Gavà decideix” i “Decidim Mataró”. Allà, la ciutadania podrà respondre una enquesta i/o participar en un grup de treball.

L’alcalde de Mataró, David Bote, i l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, s’han reunit avui a la capital del Maresme amb els socis del projecte europeu Gàvius per explicar el procés de cocreació que ara implica la participació ciutadana.

Gàvius és un projecte innovador per crear un assistent virtual de l’administració local per comunicar a la ciutadania els ajuts socials que tenen a l’abast. . A més, podran tramitar-los, atorgar-los i percebre’ls de manera còmoda, ràpida i senzilla, a més de respectuosa amb la seva privacitat. Les possibles persones beneficiàries podran sol·licitar i gestionar els ajuts al moment a través del seu dispositiu mòbil. El projecte s’està treballant de ma-nera que es prioritzi la privacitat dels usuaris, que s’identificaran mitjançant un sistema totalment segur.

Fins ara aquest projecte, que va ser escollit l’any 2019 en la convocatòria de fons euro-peus de la Urban Innovative Actions (UIA), ha avançat amb el treball conjunt de les ad-ministracions implicades, empreses i centres de recerca universitaris. Ara és el moment d’incloure els ciutadans i ciutadanes de Gavà i Mataró, en l’elaboració d’una eina que els beneficiarà de manera directa.

L’alcalde de Mataró s’ha mostrat convençut que el projecte “permet activar les trans-formacions necessàries per acostar l’administració als ciutadans, per avançar en les oportunitats de futur per als nostres veïns i veïnes. S’emmarca dins la nostra es-tratègia ‘Nous Futurs per Mataró’, destinada a enfortir-nos com a una ciutat metro-politana, justa, pròspera i pionera”.

Per a David Bote, tot i tractar-se d’una iniciativa amb un alt component tecnològic, Gàvius destaca pel seu propòsit social: “Està dissenyat per garantir que les persones puguin accedir de la millor manera als serveis, especialment a aquells que són de primera necessitat, com per exemple, l’alimentació. I la pandèmia ens referma en què hem d’avançar en la digitalització per agilitzar la nostra relació amb la ciutadania”.

L’alcaldessa de Gavà també s’ha referit a la innovació tecnològica com una eina cabdal “per desenvolupar una administració proactiva, que conegui les necessitats especí-fiques de cada ciutadà o ciutadana i li ofereixi un servei a la seva mida. I en aquest sentit, Gàvius és un gran projecte, que portarà una revolució en la manera de relacionar-nos amb la ciutadania. Un projecte que està generant moltes expectatives i que pot ser un model exemplar i reproduïble a altres ciutats europees”.

Raquel Sánchez ha destacat la col·laboració publicoprivada com un dels aspectes més rellevants d’un projecte que ara focalitza la innovació social en un procés de cocreació amb la ciutadania. Volem que els usuaris i usuàries finals d’aquesta aplicació s’impliquin en la seva creació, que provin disseny i funcionalitats, per assegurar-nos que aquesta és una eina útil”, ha afirmat.

Participació Ciutadana

La ciutadania de Mataró i Gavà pot participar en el procés de cocreació a través de les plataformes decidimmataro.cat i Gavà Participa, Gavà Decideix, respectivament. Hi ha dos nivells d’implicació, un primer que consisteix a respondre una enquesta i un segon que suposa, un cop contestades les preguntes, formar part d’un grup de treball que comptarà amb sessions planificades.

Gàvius contempla la creació de tres assistents:

  • Una aplicació mòbil per la ciutadania
  • Un assistent per als Serveis Socials municipals
  • Una eina de planificació i gestió de recursos a l’Ajuntament

Segons el calendari, durant el 2022 es portarà a terme la prova pilot i la implementació està prevista pels primers mesos del 2023 als Ajuntaments de Gavà i Mataró, amb l’opció que sigui un model traslladable a altres administracions d’arreu d’Europa.

Back To Top
X